TRANSFORMACIJA EMOCIJA



Razlog zašto patimo zbog naše emocije ne leži u samoj emociji, već u bašem otporu prema toj specifičnoj emociji”

Svi smo se mi u nekim periodima svog života susretali sa intenzivnim emocijama, koje su znale da budu jako neprijatne, u nekim trenucima su nam se činile neizdržive i da ih mi takve nećemo moći podneti, da će nas one preplaviti i da ćemo zbog siline tih emocija izgubiti kontrolu nad sobom i nad sopstvenim ponašanjem.

Opseg tih emocija može biti od neke blage napetosti do osećaja neizdrživog besa, ljutnje i mržnje, opsesivnog straha i drugih jako neprijatnih stanja.

Kada u jednom periodu svog života shvatimo da je jedini način da izađemo na kraj sa njima prihvatanje i suočavanje sa emocijama, počinje i sam proces rada na sebi i na svojim unutrašnjim neželjenim stanjima.

U tom procesu je pre svega potrebno shvatiti da se mi neminovno moramo suočiti sa emocijama i biti dovoljno hrabri da im dopustimo da nam one poruče sve ono što treba da znamo i zbog čega su u stvari tu.

U toku samog procesa rada sa emocijama sasvim je normalno da postoji puno otpora, koji se spontano javljaju i koji su na neki način potpuno prirodni, jer se po prvi put negde duboko u sebi želimo u potpunosti odvezati od nečeg lažnog, nečega sto nismo mi i što nam stvara patnju.

Emocije doživljavamo kao deo sebe, kao ono što nas na neki način određuje i zbog toga duboko verujemo da ih je jako teško pustiti i da ih se jako teško osloboditi, jer mi ne i znamo kako izgleda postojati bez njih.

Postavlja se pitanje ko smo onda mi ako nismo te emocije i misli koje prate te emocije?

Kada je u pitanju proces rada na sebi i emocijama potrebna je hrabrost i smelost suočiti se i dopustiti da saznamo istinu i vidimo sta se krije iza svega toga. Potrebno je dopustiti sebi ući u zonu nepoznatog, zonu izvan ego strukture.

Postati znatiželjan videti i saznati šta će se desiti onda kada te emocije prođu kroz nas i kada se na neki način one propuste.

Život nam stalno nudi nove prilike i lekcije, uvodi nas u sitacije koje će nam omogićiti da osvestimo svoj unutrašnji naboj i da na taj način osvestimo emocije koje stoje iza svega, a gde nam te životne situacije pomažu da bolje upoznamo sebe.

Da bi mogli raditi sa emocija neophodno je da budemo svesni svog fizičkog tela.

Potrebno je da u potpunosti budemo svesni svih doživljaja u našem fizičkom telu, jer je naše telo ustvari naša podsvest u kome ostaju zabeležene sve kontrakcije i blokade koje smo doživeli tokom života. Potrebno je vežbati svesnost tela na razne načine, u čemu nam može pomoći meditacija, vežbe disanja i stare discipline poput na primer joge i Či gonga.

Da bi došlo do istinske transformacije našeg života, neophodno je transformisati emocije i omogućiti im nesmetan energetski tok kroz telo, tako što ćemo im dopustiti da se iz čvrste materije i krutosti transformišu u energetski talas.

Potrebno je ne biti vezan za emocije i posmatrati ih potpuno neutralno.

Upravo u životu mi radimo sve suprotno od toga. Nismo u stanju da se suočimo sa emocijama, pokušavamo da ih na razne načine potisnemo i izbegnemo, stalno se bavimo time na koji način ih ukloniti. Kako emocija povlači hrpu misli, mi se onda još više identifikujemo za te misli, koje su potpuno iracionalne, a zatim iz svega toga izvlačimo neki zaključak i donosimo odluke koje mogu da nam odrede i čitav život a da toga budemo potpuno nesvesni.

Upadamo u dramu sopstvenih misli, pričamo priče sebi koje ne postoje i donosimo potpuo pogrešne zaključke.

Tako funkcionise većina ljudi.

Rad sa emocijama podrazumeva rad na svesnosti.

Pre svega je potrebno shvatiti da su emocije tu kako bi nam pomogle da razrešimo neke svoje unutrašnje konflikte i blokade, zbog čega je dobro biti zahvalan kada se one pojave. U onom trenutku kada nas emocije jako obuzmu i počnu da nas preplavljuju, neophodno je to dopustiti ali na način da uz doživljavanje tih emocija u našem fizičkom telu istovremeno budemo prisutni sa tim i svesno posmatramo šta se događa. Da budemo svesni posmatrač onoga što se u nama zbiva.

Kada kruta energija emocije pređe u energetski talas počinjemo da shvatamo da je emocija prolazna.

Sa jedne strane živeti ovakav odnos emocijama znači u suštini živeti svest o prolaznosti svega a sa druge strane život u vezanosti i identifikacije za emocije znači živeti život u patnji i stradanju.

U onom trenutku kada pustimo da talas emocije prođe kroz naše telo naša svesnost ide na viši nivo.

Takođe, suština je shvatiti da je sve ovo gore opisano vežba i da se konstantno mora uvežbati biti svestan posmatrač svojih emocija i misli i biti prisutan u trenutku u kome se nalazimo.

Sve opisamo treba uvežbati do nivoa automatizma i ono što je u početku jako teško kasnije postaje sve lakše, da bi posle nekog vremena praktikovanja bili u mogućnosti da propustimo i veoma jake emocije.

Bez identifikacije za misli i emocije i sa svešću o prisutnosti i propuštanjem same emocije mi možemo transformisati svako stanje.

Prizovite svesno situaciju iz realnog života ili emociju koja vas remeti u telu i potpuno joj se prepustite, samo posmatrajte šta se dešava, pustite je da se kreće i menja oblik.

Emocija ne nestaje nego energetski menja tok tako što se oseća kao toplina, hladnoća, trnci kroz telo

Onog trenutka kada se u umu oseti stanje konfuzije i kada nam se čini da nemamo više za šta mentalno da se uhvatimo je ustvari trenutak kada dolazi do transformacije emocije, otpuštanja i svesti o prolaznosti svega.

Ono što može uticati na čitav proces je naš um i njegovi mentalni koncepti o sebi i svetu, kao i davanje previše značaja mislima koje idu uvek zajedno sa emocijama.

Treba znati da se transformacija nikada ne dešava na nivou ega, nego u zoni nepoznatog. Ego ne može sam sebe transformisati, potrebno je ući u zonu izvan ega, u zonu praznine.

Zato je jako bitno vežbati biti prisutan sa emocijama jer je to jedini način da se one transformišu, drugi načini ne postoje. Moguće je na neki način i ubrzati sam proces prolaska kroz neprijatne emocije korišćenjem nekih tehnika i metoda, kao na primer tehnike Duboki Peat i drugih tehnika iz oblasti spirtualne tehnologije, kao i na primer tehnike kvantne transformacije, vežbanje praznog uma, o čemu sam već pisala u ranijem tekstu i nekih drugih tehnika.

Napisala Ana Milićević, Trener spiritualne tehnologije


Коментари

Популарни постови са овог блога

KVANTNA HARMONIZACIJA

ŠTA SU TO MORFIČKA POLJA?

ANKSIOZNOST I PEAT IZ MOG UGLA