DP4 I DP2 METOD



         „Celovitost se ne postiže odsecanjem delova svog bića, već integracijom njegovih  suprotnosti“ Jung

DP4 je metod koji je, takođe, razvio psiholog Živorad Mihajlović Slavinski i on predstavlja varijantu Dubokog Peata, njegov četvrti nivo, koji služi za uklanjanje trauma, fobija,  integraciju psihološke senke i spiritualno inženjerstvo.

Ovaj metod takođe predstavlja alternativnu tehniku, koja se radi pritiskom na dve tačke (uvidne tačke), koje se nalaze između korena nosa i obrve, na koje se naizmenično stavljaju dva prsta i gde jedna tačka predstavlja jedan polaritet, dok druga tačka predstavlja drugi polaritet.

Ono što ovu tehniku razlikuje od metode Duboki Peat, je to što je sa ovom tehnikom moguće namerno i svesno postići neutralizaciju unapred određenog para polariteta, ali se sa njim ne mogu integrisati lični kodovi.

U ovoj tehnici radi se sa jednim trenutkom zaustavljenim u vremenu i izdvojenim iz čitavog iskustva i to je obično najdramatičniji trenutak nekog događaja, na kome ima najviše emocionalnog naboja. To je snimak „zamrznut“ ili zaustavljen u vremenu.

Kao što je već spomenuto, kada je Duboki Peat u pitanju, sav naš nesvesni sadržaj sastoji se od četiri elementa - SLIKA, MISAO, EMOCIJA I TELESNA SENZACIJA.

Kada su u pitanju fobije ili traume, na levoj tački uzimamo 4 elementa fobije, znači sliku, misao, emociju i telesnu senzaciju, gde sliku najdramatičnijeg trenutka zamrzavamo u vremenu, a sa desne strane, na desnoj tački uzimamo 4 elementa situacije „ovde i sada“ ili elemente situacije koja je suprotna od situacije koja je za nas traumatična. Tada se ide sa jedne na drugu tačku, naizmenično, dok svi elementi sadržaja ne nestanu, kada se u suštini događa integracija i vrlo brzo dolazi do toga da te situacije ostanu prazne od naboja ili da ostane, na tom mestu, neki neutralni sadržaj.

Takođe, sa DP4 metodom možemo raditi INTEGRACIJU SENKE, koja predstavlja delove nas, koje smo na neki način odbacili i koje ne želimo da vidimo, pa ih iz tog razloga potiskujemo.

To na primer sa jedne strane može biti osoba, koja ima određene osobine i ponašanje koje nas nervira i koje ne podnosimo kod nje, a sa druge strane isto takvo naše ponašanje u nekim situacijama, iz razloga što sve ono što nas nervira kod drugih, imamo i mi u sebi.

Pored navedenog, ovom metodom se može raditi na IDENTITETIMA, na način da možemo izgrađivati kod sebe željene identitete. Identiteti predstavljaju delove nas, koji imaju svoju tačku gledišta i cilj koji žele da postignu. Na ovaj način možemo integrisati u sebe željene kvalitete i osobine i na taj način izgrađivati željeni identitet.

Pored ovog metoda, tokom seanse, a naročito sa osobama koje iz bilo kog razloga nisu u stanju da rade Duboki Peat ili su u pitanju naglašeno intelektualne osobe, koje nisu u stanju da razdvajaju misli od osećanja, radi se DP2 metod, koji ih nagoni da razdvoje misli od emocija.

U ovoj metodi polazi se od specifičnog problema i traži se od osobe da naizmenično saopštava prvo OSEĆANJE I TELESNU SENZACIJU, a potom MISAO I PSIHIČKU SLIKU, koja ih prate, gde se u početku javljaju neprijatni i bolni sadržaji, koji polako postaju neutralni, da bi na kraju postali pozitivni. Proces se završava kada klijent navede tri uzastopna pozitivna sadržaja, gde se onda može nastaviti i sa procedurom Dubokog Peata.

Napisala Ana Milićević, procesor Dubokog Peata


Коментари

Популарни постови са овог блога

KVANTNA HARMONIZACIJA

ŠTA SU TO MORFIČKA POLJA?

ANKSIOZNOST I PEAT IZ MOG UGLA