LIČNI KODOVI U DUBOKOM PEATU



Kada se klijent po prvi put upoznaje sa metodom Dubokog Peata, susreće se sa terminom ličnih kodova, kao prvog para polariteta, oko kojih on igra svoju osnovnu životnu igru. Lični kodovi se nazivaju još praiskonski polariteti ili prvenci, čijom se integracijom, tokom seanse, rešava osnovni životni problem klijenta.

Sama činjenica integracije ličnih kodova i njihovo osvešćivanje proizilazi iz dugogodišnjeg rada psihologa Živorada Mihajlovića Slavinskog i koje ih definiše najviše ciljeve koje osoba pokušava da dostigne u životu, stalno iznova i iznova, idući pritom, prisilno i neizmenično od jednog do drugog polariteta.

U svojoj knjizi PEAT-Novi putevi, Slavinski to objašnjava na sledeći način:

„ Kada spiritualno biće udje po prvi put iz velikog neispoljenog (brama, sunjata, tao, kvantni vakum) u ovaj ispoljeni univerzum materije, energije, prostora i vremena, ono postavlja dva energetska stuba na njegov ulaz, spoj prvi JAN i JIN. Ti stubovi definišu osnovno igralište spiritualnog bića i od tada ono izmedju njih igra svoju osnovnu životnu igru.“

Najčešće se već tokom prve seanse Dubokog Peata, dogadja da osoba integriše svoje lične kodove ili svoje prvence i ako se tačno sledi procedura, ne može se izbeći rešenje tog problema, čak i ako osoba to želi. Ovaj proces oslobadja osobu od osnovnih sila dualnosti i na taj način omogućava da u osnovi sagleda svoj osnovni problem.

Takođe, treba reći da lični kodovi, kao ni drugi parovi suprotnosti, nisu fiksirane vrednosti pozitivnog i negativnog, već u jednom periodu života jedan polaritet izgleda kao pozitivan, kada osoba pokušava da ga dostigne, dok drugi biva negativan i osoba pokušava da ga izbegne. U toku života, ta dva polariteta menjaju i vrednosti i onaj koji je bio pozitivan postaje negativan i obratno.

Tu se kao najčešći primer daje par polariteta Ljubav i sloboda, gde nijedan ni drugi sami po sebi nisu negativni, ali osoba koja ih ima kao suprotnosti, u jednom periodu života ljubav doživljava kao pozitivan cilj, da bi joj, kada bude želela da ostvari slobodu, ta ljubav sada postala negativan pol, koji želi prisilno da izbegne, kako bi došla do slobode.

Kako kaže psiholog Slavinski pretpostavimo da ih ima neka žena, koja već u detinjstvu sluša od svojih drugarica da je ljubav najlepši mogući doživljaj. U jednom trenutku u vreme adolescencije ona biva privučena osobi suprotnog pola i zaljubljuje se.Ukoliko ostvari vezu sa tom osobom ona oseća ispunjenje, zadovoljstvo i sreću, ali budući da su njeni kodovi ljubav i sloboda, ona ljubav počinje da oseća kao negativno stanje a sloboda joj postaje pozitivna i dobija sve veću snagu i privlačnost i ona mora pre ili kasnije da raskine ljubavniu vezu. U prvom trenutku oseća ispunjenje, najzad sam slobodna, mogu da radim šta hoću, niko me ne ograničava. Međutim to stanje ne traje dugo, jer uskoro ljubav kao kod dobija sve veću privlačnost a sloboda je gubi i ona iznova i prisilno teži ljubavi, uspostavlja ljubavnu vezu i počinje igru ispočetka.To su osobe koje su često u životu bacane iz jedne pogrešne veze u drugu, pitaju se gde greše i taj problem ne mogu raionalno da reše jer je potrebna integracija ta dva koda.Kada ih osoba integriše ona je u stanju da bude u ljubavnom odnosu i da se istovremeno oseća slobodnom i biraće takvog partnera koji će joj omogućiti da voli kao slobodno biće. 

Takođe, ako se uzmu kao primer kodovi Stvaranje i Razaranje, koji se sreću kod velikog broja ljudi, oni su stalno prisutni u životu osobe i ispoljavaju se u svim životnim oblastima.

„ Kada čovek sa takvim kodovima nađe novog prijatelja on prisilno i nesvesno počinje proces stvaranja. On novog prijatelja najčešće idealizuje, unosi u njega poželjne osobine koje taj čovek možda nema, ne vidi njegove nedostatke i slično. Posle nekog vremena, kada se uključi kod razaranje, taj čovek se neminovno razočarava u prijatelja, uveren je da se ovaj lažno prikazivao u povoljnijoj svetlosti, sve više mu smetaju njegovi nedostaci i on konačno razara taj odnos“

Kodovi su deo jedne celine, oni su u kružnom procesu, ali su energetski odvojeni jedan od drugog, pa nam se čini da su nespojivi i nepomirljivi.

Parovi polariteta koji predstavljaju lične kodove, mogu da budu različiti, i zavise od osobe do osobe, mada neki ljudi imaju iste lične kodove. U svojoj knjizi Peat- Novi putevi, psiholog Slavinski nabraja osnovnu listu tih kodova, koji su do sada, u praksi pokazani kao najčeši.

Samo neki od primera ličnih kodova su  kodovi ja i drugi ljudi, svetlost i tama, ljubav i moć, tuga i radost, ja i praznina, malo ja i veliko ja, strah i mir, svesno i nesvesno, napredovanje i povlačenje, znanje i neznanje, božansko i materijalno, kontrola i sloboda, mir i nemir itd.

Sama integracija ličnih kodova ne rešava sve probleme koje čovek ima, već samo najosnovniji problem, ali će kroz metodu Dubokog Peata i drugi problemi biti rešeni na brži i lakši način.

Prevazilaženje nekog para suprotnosti daje osećaj slobode i mogućnost da se bira između jednog od dva para suprotnosti, bez ikakve prisile, čime osoba postaje slobodna da teži i ostvaruje svoje istinske ciljeve.

  Napisala Ana Milićević, Sertifikovani procesor Dubokog Peata


Коментари

Популарни постови са овог блога

KVANTNA HARMONIZACIJA

ŠTA SU TO MORFIČKA POLJA?

ANKSIOZNOST I PEAT IZ MOG UGLA